Sürdürülebilir Kalkınmanın Anahtarı Kadının Ekonomiye Katılımıdır

Şenpiliç olarak sürdürülebilir kalkınmanın, kadınların başta iş dünyası olmak üzere yaşamın her alanına etkin katılımıyla mümkün olacağını biliyoruz. İnsan kaynakları politikalarımızı da kadınların iş yaşamına eşit ve etkin katılımını destekleyecek şekilde kurguluyoruz. Bu çalışmaların sonucunda 2024 yılında, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından Türkiye’de on organize sanayi bölgesinde “En Çok Kadın İstihdamı Sağlayan” 4. firma ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından da “En Fazla Yeni Kadın Çalışan İstihdamı Sağlayan Firma” ödülünü aldık. Aldığımız bu ödüllerden yola çıkarak ve geçtiğimiz ay kutladığımız 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle de kadın çalışanlarımızın gözünden kadının ekonomiye katılımının önemini sizlerle paylaşıyoruz.

Sürdürülebilir ekonomik kalkınmada insan vazgeçilmez bir unsur olduğuna ve bu doğrultuda insana yatırım yapmak şart olduğuna göre kadın olmadan kalkınmayı sağlamak da mümkün olamaz. Bunun için kadının eğitimi, iş gücüne katılımı ve sosyal açıdan güçlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü eşitsizlikler bir toplumun ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal yapılanmasında zayıflık yaratır. Türkiye’de cinsiyet eşitliğinin ve kadının ekonomiye katılımının desteklenmesi sürdürülebilir kalkınmanın anahtarıdır.

Şenpiliç’te kadın çalışan oranı yüzde 40’tır ve kadın iş gücünü artırarak ekosisteme dahil olmaları için destek vermek yönünde istihdam politikalarımızı geliştirmeye devam ediyoruz. İş ortamı koşullarımızı, kadınlarımızın daha rahat çalışabileceği doğrultuda iyileştirmek için çaba gösteriyoruz. Çünkü biliyoruz ki, başarı ve kalkınma çok çalışmanın yanında eşitlikle, adaletle ve dayanışmayla gelir.

EŞİTLİK, GÜÇ VE GELECEĞE YOLCULUK

“Kadınların iş dünyasındaki yeri, sadece ekonomik büyümenin değil, aynı zamanda toplumsal gelişimin de temel taşıdır. O nedenle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların toplumsal, ekonomik, kültürel ve siyasi başarılarının kutlandığı bir gün olmakla birlikte aynı zamanda eşitlik mücadelesine de dikkat çekiyor. Bugün, geçmişin mücadelelerini onurlandırırken, geleceğe umutla bakmanın da tam zamanıdır.

“Bir sanayi firması olarak, kadın emeğini desteklemek en önemli önceliklerimizden biri oldu. Bugün, en çok kadın istihdamı sağlayan firmalardan biri olarak aldığımız ödüller, sadece sayılarla ölçülen bir başarı değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizin güçlü bir göstergesidir.

“Bu başarı, her bir kadın çalışanımızın emeği, yeteneği ve kararlılığı sayesinde mümkün oldu. Onların gücü, sadece firmamızı değil, sektörümüzü de daha ileri taşıyor. Kadınların iş dünyasında daha görünür olması, yaratıcı çözümler üretilmesi, yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesi ve sürdürülebilir bir gelecek inşa edilmesi için büyük bir gereklilik.

“Ancak… İş hayatında var olmanın, engelleri aşmanın ve eşit şartlarda mücadele etmenin ne kadar büyük bir kararlılık gerektirdiğini biliyorum. Kendi kariyerim boyunca karşılaştığım zorluklar bana bir gerçeği tekrar tekrar hatırlattı: Kadınların iş hayatındaki yeri güçlendikçe, toplum da güçlenir. Bu bilinçle hareket ederek, geleceğe yönelik en büyük hedefimiz, kadınların her kademede daha fazla yer aldığı, fırsat eşitliğinin tam anlamıyla sağlandığı bir iş ortamı yaratmak. Çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik eden her adım, iş dünyasını daha yenilikçi ve sürdürülebilir kılacaktır.

“Toplumun her alanında üreten, emek veren, ilham kaynağı olan tüm kadınlarımızı kutluyorum. Sizlerin azmi, gücü ve cesareti, yarının daha adil ve eşit dünyasını inşa etmemize yardımcı olacak.

“Kadınların gücüyle büyüyen bir gelecek dileğiyle…”

İpek Üstündağ
Şenpiliç Yönetim Kurulu Başkanı

“Kadınların ekonomik hayata aktif katılımı, yalnızca bireysel özgürlüklerini artırmakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal refahı da yükseltir. Çeşitli sektörlerde kadın istihdamının artırılması, gelir dağılımındaki eşitsizlikleri azaltarak sürdürülebilir kalkınmanın önünü açar. Şirketler açısından bakıldığında, kadınların iş gücüne daha fazla katılması, karar alma mekanizmalarını güçlendirirken, kurum kültürünü daha kapsayıcı hale getirir.

“Türkiye’nin lider beyaz et üreticisi olarak kadın istihdamının sadece bir şirket politikası değil, toplumsal gelişim için bir zorunluluk olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle insan kaynakları politikamızın temel taşlarından biri çalışanlarımız arasında fırsat eşitliği sağlamaktır. İşe alım süreçlerimizde eşit fırsat anlayışıyla hareket ediyoruz. Kadın çalışan oranımızı artırmaya yönelik hedefler belirleyerek, kadınların üst yönetimde ve teknik pozisyonlarda daha fazla yer almasını teşvik ediyoruz. Kadın istihdamını daha da artırmayı ve özellikle üretim süreçlerinde, teknik departmanlarda ve liderlik rollerinde kadın çalışan oranımızı yükseltmeyi hedefliyoruz.”

Meryem Sökmen
İnsan Kaynakları Direktörü

“Kadınlar için çalışma yaşamında yer almak kendi ayakları üzerinde durmak, bağımsızlık, özgürlük anlamına geliyor. Artık, kadınlar ‘her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’ sözündeki ikinci rolü kabul etmiyor ve emek piyasalarında aktif olarak yer alıyorlar.

“Bir toplumun kalkınması, eğitilmiş insan gücünün istihdamı ile üretime katkı sağlamasına bağlı görülmektedir. Bu nedenle kadınlar eğitilmiş insan gücü olarak istihdamda yer almalı ve üretime katkı sağlamalıdır.

“Bu bağlamda cinsiyet eşitliğinden bir nebze dahi şüphe duymadığım Şenpiliç Ailesi’nde bir kadın çalışan olarak yer aldığım için onur ve gurur duyduğumu belirtmek isterim. Sadece 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz’de değil, her gün emekçi kadınların değerinin anlaşılması dileğiyle.”

Zeynep Açıl
Satış Operasyon Yöneticisi

“Geleneksel cinsiyet rollerinin yeniden şekillenmesi, bireylerin yeteneklerine göre fırsatlara erişimini artırırken, sosyal eşitsizlikleri de azaltıyor. Eskiden belirli kalıplara sıkışmış roller, kadınların ekonomiye aktif katılımıyla kırılıyor ve kadınların iş hayatındaki varlığı da tam olarak bunu sağlıyor. Artık kadınlar, erkek egemen mesleklerde de varlık göstererek, yetenek ve başarının cinsiyete bağlı olmadığını gösteriyorlar. Kadınların her alanda varlık göstermesi, genç nesiller üzerinde kalıplaşmış meslek algılarını da yıkıyor.

“Ben, Şenpiliç bünyesinde bulunan kümeslerin sağlık ve biyogüvenlik kapsamında denetim ve idaresine bakan Saha Veteriner Hekimiyim ve bu alanda çalışan ender kadın veteriner hekimlerdenim. Bu meslek sahada aktif olmayı ve hızlı karar almayı gerektiriyor. Hem mesleğimiz hem de sektörümüz erkek egemen ve kadın çalışma arkadaşlarımız yok denecek kadar az.

“Erkek egemen bir alanda çalışmak başlangıçta bazı zorlukları barındırsa da Şenpiliç bu noktada kadın veteriner hekimlerin istihdamına destek sağlayarak mesleki gelişimimize katkıda bulunuyor. Şenpiliç’in bu anlayışla hareket etmesi toplumsal kalkınma açısından da çok önemli. Kadınların farklı sektörlerde varlık göstermesi, iş dünyasında çeşitliliği artırarak inovasyonu teşvik etmekte ve daha kapsayıcı bir çalışma ortamı oluşturmaktadır. Bu anlamda bana ve diğer kadınlara çalışma ve kendini ifade etme şansı veren yönetici ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.”

Ezgi Baş
Yetkili Saha Veteriner Hekimi

“Kadınların sosyal ve ekonomik haklarıyla, toplumda görünür olmaları çok önemlidir. Kadının en önemli hakkı ve öncelikli isteği kendisine hak ettiği değerin verilmesi ve iş hayatının her alanına dahil edilmesidir. Yani, kadının istediği çiçek veya hediye değil, adalettir. Bu tam anlamıyla gerçekleştiğinde, fırsat eşitliği ve toplumsal kalkınma sağlanmış olur.

“Toplumumuzun bazı kesimlerinde kadın ‘anne’ veya ‘eş’ kimliği ile kendisini o kadar özdeşleştirmiştir ki, değerini unutmuş veya bastırmıştır. Oysaki yaratıcılık, düzen kadınların doğasında var. İfade etmek, araştırmak, çalışmak, üretmek ve bunları severek yapmak var.

“Kendimi özgürce ifade edebildiğim Şenpiliç Ailesi’nin bir parçası olmak, bir kadın olarak büyük mutluluk ve şans benim için.”

İpek Ergenekan
Satın Alma Müdürü

“Kadınların iş gücüne daha fazla katılımının önündeki engellerin başında kadınların liderlik yapabileceğine inanılmaması ve cinsiyet ayrımı yapılması geliyor. Kadınların hem kişisel hem de mesleki gelişimlerine yeterli desteğin sağlanmaması, bakıma muhtaç çocuk veya ebeveyn varsa uygulanan eşitsiz maaş politikaları nedeniyle bakımı kadının yapmak durumunda kalması, anne olan bir kadının öncelikli görevinin çocuk bakımı olması gerektiği düşüncesi, iş ile çocuk arasında tercihe zorlanması da kadının iş yaşamına katılmasının önündeki diğer engeller. Oysaki, çalışma hayatında kadının da var olduğu ve başarılı olduğu gösterilmeli, birçok alanda yayınlanmalı ve her kesime ulaşması sağlanmalı. Kız çocuklarının güvenliğini riske atmayacak yaşam alanları oluşturularak eğitimlerinin desteklenmesi sağlanmalı. Erkek çocuklarını cinsiyetçi yaklaşımla yetiştirmemek için gerekli özen gösterilmeli.

“Şenpiliç, kadın istihdamını desteklerken, cinsiyet eşitsizliğinin de olmadığı adil bir çalışma ortamı sunuyor. Kadınların çalışma hayatına kazandırılması için tüm kadınlara fırsat veriliyor. Gelişime açık, emek veren başarılı kadın çalışanların terfiyle ödüllendirilmesi ile kararlarda etkin rol almasının önü açılıyor. Kendimi bu konuda şanslı hissediyorum. Mesleğe ilk başladığım senelerde imrenerek baktığım, ilham aldığım kadın çalışanlar gibi bugün ben de erkek egemen lider koltuklarından birinde oturuyorum ve bir kadın olarak süreçlere yön verebilmenin, başarılı olabilmenin gururunu yaşıyorum.”

Özlem Demirci
İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü

“Maalesef iş hayatında halen kadınlara ön yargı ile yaklaşılıyor. Sadece bizim toplumumuzda değil, dünya genelinde kadının iş hayatındaki kapasitesine bakmadan, son derece ön yargılı bir biçimde aile hayatı, duygu durumu, fiziki zayıflığı öne sürülerek kendisinden belki daha donanımsız olan karşı cinsine daha avantajlı pozisyonlar veriliyor.

“Bunun önüne geçmek için en büyük görevin ailelere düştüğü kanaatindeyim. Ön yargısız, farkındalığı yüksek yetiştirilen tek bir bireyin bile ileride koca bir toplumu değiştirebileceği inancındayım. Şirketler de, özellikle eşitlikçi yaklaşımlar konusunda sık sık eğitim vermelidir. Nasıl bir işe başlarken çalışan iş sağlığı güvenliği eğitimi almadan başlamıyorsa, toplumsal cinsiyet eğitimi için de benzer süreç uygulanabilir.

“Şenpiliç kadın istihdamı konusunda öncü firmalardan biri. Lider pozisyonlarda, kadınlarımızın çok fazla olması bizleri motive ediyor. Bugün üretim sorumlusu olarak devam etmekte olduğum çalışma hayatımda baktığım her yerde kadınları ve izlerimizi görüyor olmak beni geleceğe dair çok fazla umutlandırıyor.”

Gülsüm Bozkır
Parça Piliç Sorumlusu

“Ben 2010 yılında Şenpiliç’te gıda teknikeri olarak çalışmaya başladım. Yeni mezun olmuştum ve işime dört elle sarıldım diyebilirim. Bir yıl sonra evlendim. 2013 yılında ise kızımı kucağıma aldım. İşe dönme vakti geldiğinde yeni anne olduğum için zorlansam da, bu süreçte eşimin ve ailemizin desteği çok önemli idi. 2020 yılından beri de Kalite Kontrol Yetkilisi olarak görevime devam ediyorum.

“Kadının bu hayatta pek çok rolü var: Ailesinin yanında çocuk, evinde eş, çocuğuna anne, iş yerinde ise çalışan bir kadın. Ben işimi severek yapıyorum ve başarılı olduğuma da inanıyorum. Çalışma hayatım boyunca eşim de bana her zaman desteğini hissettirdi. Hem anne olmak hem de çalışan bir kadın olmak zor ama aynı zamanda çok güzel. Çünkü kendi ayakları üzerinde duran bir kadın olmak çok gurur verici. İster bir kadın ister bir anne olalım çalışmaktan hiçbir şekilde vazgeçmemeliyiz. Kadın olarak çalışmama fırsat veren ve desteğini hep hissettiğim Şenpiliç Ailesi’ne çok teşekkür ederim.”

Dilek Büyükkurt
Kalite Kontrol Yetkilisi

“Kadın, aile ve toplum arasında bir köprü görevi görür. Kadının toplumumuzda yerine getirdiği görevlerin sosyokültürel sisteme katkısı büyüktür. Kadının ekonomik faaliyetlere daha fazla katılması hem kadın istihdamının artmasını hem de aile içindeki konumunun güçlenmesini sağlar. Kadınların iş hayatında aktif rol alması bir ülkenin gelişmişliğiyle de alakalıdır. Gelecek nesiller için teşvik edici, sürdürülebilir büyümenin ve gelişmenin temel şartlarından biri kadın istihdamıdır.

“Şenpiliç kadın istihdamını destekleyen ve kadının ekonomiye katılımını sağlayan bir kuruluş. Cinsiyet ayrımı olmadan kadın istihdamına destek veriyor. Kadınların ekonomik gücünü ve fırsat eşitliğini desteklerken, kadınlara sadece evde değil, iş hayatının her alanında da ihtiyaç duyulacağını ve bu doğrultuda verimliliğin artacağını her fırsatta dile getiriyor. Böylelikle kadınların kendilerine olan güveni artıyor ve iş hayatına daha fazla kadının girmesi sağlanıyor.

“Şenpiliç bünyesinde 28 yıllık çalışma hayatımda edindiğim tecrübe neticesinde diyebilirim ki, Şenpiliç pek çok kadın çalışanıyla kadın istihdamına destek sağlayan öncü bir kuruluş ve ben de o kadınlardan biri olmaktan ve bu şirkette çalışmaktan dolayı çok gurur duyuyorum.”

Nuran Güre
Genel Muhasebe Yetkilisi

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan 2024 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre ülkemizde kadınların iş gücüne katılım oranı %35.11 iken, erkeklerde bu oran %71.43. Ekonomik katılım ve fırsat eşitliğinin belirlenmesinde etkili olan faktörler arasında Türkiye’nin eşitliğe en uzak olduğu alan ise üst düzey yetkili ve yönetici oranları. Türkiye’de kadınların üst düzey yöneticilik oranı %18.48, erkeklerin oranı %81.52.

Comments are closed.

Navigate