Temmuz ayında düzenlenen İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 251. yıl doktora mezuniyet töreni kapsamında, geleceğimizin teminatı genç mühendislerimizin yetişmesi adına sağladığı maddi ve manevi katkılar, imza attığı sosyal sorumluluk projeleri ve yeni nesillere ilham veren faaliyetleri nedeniyle 1958 yılı İTÜ İnşaat Fakültesi mezunu, Şenpiliç Kurucusu ve Onursal Başkanı Yüksek Mühendis Haşim Gürdamar’a “İstanbul Teknik Üniversitesi Üstün Hizmet Ödülü” verildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Rek- törü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İTÜ’nün 250 yılı aşkın tarihi ve kültürü, kurum ve insan ilişkisine dair en güzel örneklerden biridir. Bizler için İTÜ’nün kapısından giren herkes artık İTÜ Ailesi’nin bir parçası olmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e ve günümüze kalan mirası boyunca çok sayıda bilim insanı, mucit, sanatçı, mühendis, mimar, bürokrat, siyasetçi ve iş insanı yetiştirmiştir. İTÜ’nün yetiştirdiği eğitimli insan gücünün, ülkemizin kuruluşunda ve gelişmesinde büyük katkıları olmuştur. Aynı zamanda ülkemizde veya dünyanın birçok coğrafyasında olsun, yakasında İTÜ rozeti taşıyan bir mezunumuz, Teknik Üniversite’nin adına yakışır işler yapmaya ve bizi gururlandırmaya devam etmektedir. Bugün burada, iş dünyasındaki çalışmalarıyla bizleri, yani İTÜ Ailesi’ni gururlandıran değerli bir mezunumuza, Sayın Haşim Gürdamar’a Üstün Hizmet Ödülü’nü vermek için bir araya geldik.
“İTÜ’lüler edindikleri tecrübeyi, sahip oldukları bilgi birikimini ülke ve insanlık için katma değere dönüştürme gayreti içindedirler. Teknik Üniversite Ailesi, mezunlarıyla olsun, akademik ve idari personeliyle olsun her zaman bu bakış açısına sahip olmuştur. Bu aynı zamanda İTÜ’nün 250 yıllık hiç değişmeyen misyonunun, bilim ve araştırma kültürünün de mirasıdır. Bu miras, bizleri sade bir akademik ve mühendislik eğitiminden daha fazlasıyla donattı. Bizleri, analitik düşünme ve problem çözme yeteneği kazandırmanın yanı sıra, sosyal becerileri güçlü ve lider özellikli bireyler olarak yetiştiren İTÜ’ye yapılan her katkı ve destek bu mirasın devamlılığını sağlamaktadır.
“Bizler biliyoruz ki, arılar kovanlarıyla bağlarını asla koparmazlar. Mezunumuz Sayın Haşim Gürdamar, ‘İTÜ’lü olmak, benim hayatımın en önemli değerlerinden biridir. İTÜ rozetimi gururla taşıyorum ve gittiğim her yerde rozetim benim saygınlığımı artırıyor. İş hayatıma başlarken en büyük sermayem İTÜ diplomasıydı’ diyerek İTÜ’ye olan aidiyetini, bağlılığını ve sevgisini her fırsatta dile getirmektedir. Nitekim bugün açılışını yaptığımız Haşim Gürdamar Kız Öğrenci Yurdumuzun yanı sıra İnşaat Fakültesi Ek Binası’nın yapımına da destek ve katkıda bulunmuştur.
“İstanbul Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından alınan karar neticesinde, iş dünyasında ülkemizi uluslararası düzeyde başarılı şekilde temsil etmesinin yanında, geleceğimizin teminatı olan genç mühendislerimizin yetişmesi adına sağladığı maddi ve manevi katkılar, imza attığı sosyal sorumluluk projeleri ve yeni nesillere ilham veren faaliyetleri nedeniyle 1958 yılı İnşaat Fakültesi mezunumuz Yüksek Mühendis Haşim Gürdamar’a Üstün Hizmet Ödülü’nü takdim etmekten gurur duyuyoruz.”
Ödül töreninde yaptığı konuşmada Haşim Gürdamar, şunları söyledi: “Yıl 1953… İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdim ve bütün gençlerin hayal ettiği Teknik Üniversite’nin imtihanına girerek, İstanbul Teknik Üniversiteli oldum. 71 yıldır Teknik Üniversiteliyim. Ben bir köyde yetiştim. Beş kardeşin en küçüğüyüm ve köyümüzde okul olmadığı için diğer kardeşlerim ilkokul diploması alamamış. Sonra köye öğretmen geldi ve ben tek sınıflı bir ilkokulda okudum. Bunu şunun için söylüyorum: Yoksa, hep yok demek değil. Çalışın olacaktır!
“Ben yokluktan geldiğim için bütün hayatım boyunca yarattığım değerlerin fazlasını toplum yararına kullanmaya çalıştım. Bunu da okul yaptırarak, üniversite binası yaptırarak ve burs vererek sağlamaya çalıştım çünkü çocuklar ve gençler sadece ailelerinin değil, toplumun da değerleridir. Karşımda diplomalarını almış doktora talebeleri var. Onlara şunu tavsiye ediyorum: Bakın bakalım toplumun size nerede ihtiyacı var? Örneğin, ben yüksek inşaat mühendisi iken sanayici oldum ve bugünlere geldim. Akademisyenlerimize de şunları söylemek isterim: Eğitim çok önemli. İnsanlarımızı eğitimle üst düzeye taşıyıp, serbest ve rahat düşünen, ne yaptığını bilen bireyler haline getirirsek toplum da daha iyi durumda olacak.
“Teknik Üniversite’de bilimsel düşünmeyi, proje yaparken birlikte çalışmayı öğrendik. Benim öğrendiklerim de iş hayatımda bana çok fayda sağladı. Çünkü hiç kimse tek başına çalışarak başarılı olamaz, etrafında ona inanan ve onunla beraber çalışmak isteyen insanlar varsa başarılı olabilir. Mezun olan öğrencilerimizi kutluyorum ve bana bu ödülü layık gören Senatoya ve Rektörümüze çok teşekkür ediyorum.”
Comments are closed.